מתוכננים לצאת לאור בבודהיספרא בשנת 2023:

 

ארבע הג'האנות: מרחבי חוכמה וחופש
מאת: קרן ארבל (Ph.D)

ארבע הג'האנות – מרחבי חוכמה וחופש מאת קרן ארבל

הספר מציע דרך הסתכלות חדשה הרואה בארבעת מצבי המדיטציה המכונים "ארבע הג'האנות" חלק מהותי ואינטגרלי מהתפתחות החוכמה המשחררת ומן ההתעוררות.

מתוך קריאה מעמיקה של דרשות הבודהה המוקדמות (סוטות), מציעה קרן ארבל מבט הוליסטי על הדרך שלימד הבודהה. המפה הנפרשת לאורך הספר תציג את ארבע הג'האנות כפרי של השקטת התודעה (סַמַטְהָה-בְּהַאוַונַא), בשילוב עם פיתוח חוכמה משחררת (וִיפַּסַנַא-בְּהַאוַונַא). שני אלו הם היבטים משלימים בתהליך אחד שמוביל להתעוררות, ולא שתי טכניקות מדיטציה נבדלות ונפרדות.

הספר פורט לעומקו את התהליך המדיטטיבי, ומתאר את היבטיו הסומטיים והתודעתיים על פי דרשות הבודהה המוקדמות. הוא מציע לראות את ארבע הג'האנות כפרי של הגשמת איברי ההתעוררות, וכשחרור עמוק של ההיאחזות המאפשר למתרגל.ת לחוות באופן אינטימי צורת הֱיוֹת אחרת בעולם: מרחב פנימי של חוכמה וחופש, מרחב שמצמצם את הפער בין חוויית התודעה הרגילה לבין התודעה העֵרה והמשוחררת.

ארבע הג'האנות: מרחבי חוכמה וחופש מבוסס על עבודת הדוקטורט של קרן ארבל, שיצאה לאור באנגלית בשנת 2017. קוראים רבים מרחבי העולם משתפים ומעידים על תרומתו הניכרת לתרגול ולהבנת התהליך המדיטטיבי שפרש בפנינו הבודהה. כעת אנחנו שמחות להוציאו לאור בעברית בתרגומה של קרן שפי.

ד"ר קרן ארבל מתרגלת, לומדת וחיה את הדרך הבודהיסטית משנת 1997, אז פגשה לראשונה את מדיטציית הוויפסנא בהודו. מאז למדה ותרגלה בארץ ובעולם עם מורות.ים רבים במסורת הבודהיסטית, ומקדישה זמן ממושך בכל שנה לריטריטים ארוכים של התבודדות ותרגול. קרן מלמדת בעמותת "תובנה"', וייסדה יחד עם שותפיה את "נלנדה" – מרחב ללימוד ותרגול הדרך הבודהיסטית. היא בעלת תואר דוקטור בלימודי בודהיזם מאוניברסיטת תל אביב. ספרה דברי הבודהה יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת תל אביב.
קרן ארבל
הספר מוצע כבר כעת ברכישה מוקדמת שמאפשרת את הוצאתו לאור

 


חמלה רדיקלית:
לקראת פדגוגיה דיאלוגית בודהיסטית
מאת: אסף סטי אל בר (Ph.D)

הבודהיזם הפוליטי בן זמננו אינו מסתפק בהפגת אי-הנחת הקונקרטית של האדם שמולנו, והוא פונה לחפש אחר המקורות הממוסדים של אי-נחת, כאב וסבל. זוהי חמלה עמוקה, רדיקלית, שאינה מסתפקת בפתרון הבעיה, אלא שואפת להביא פתרון לשורשיה. חמלה שכזו מתבוננת על החברה, על מועקות המודרניוּת, ומזהה את הניכור, את הנרקיסיזם, את התזזיתיות ואת החרדה. היא מבקשת לתת להן מענה אישי, אך גם מענה חברתי.

המענה החברתי מופיע בדמותה של אוטופיה חברתית – "החברה השפויה" כפי שמגדיר זאת אריך פרום – שאל כינונה יש לחתור ללא היאחזות, ומתוך הבנה שאוטופיה לא תוכל לעולם להתגשם במלואה. בד בבד אנחנו זקוקים לאוטופיה חברתית ונפשית כדי לדעת להיכן לנוע כדי למצוא כיוון, תכלית ומשמעות במעשה החינוכי.

הפדגוגיה הדיאלוגית מתייחסת למפגש, לזיקה ולקשר שבין מחנך ותלמיד, כאל מוקד המעשה החינוכי. מפגש שלם שכזה מבוסס על יכולתו של המחנך להיות בנוכחות מלאה עם התלמיד ולראות אותו במלוא ממשותו, כפי שהיא כעת וכפי שהיא עשויה להיות. מהי, אם כך, דמותה של מחנכת זו? או, חשוב יותר, כיצד עשויה מחנכת כזו לצמוח בשדה החינוכי בן זמננו?

הדרך הבודהיסטית מציעה מחשבה, הגות ותרגול מעשי שעשויים לאפשר את פריחתה של פרקטיקה שכזו בחינוך בן זמננו; את פעולתו של המחנך בכיתה כנוכחות חומלת. זוהי התגלמות של תפיסה דיאלוגית שמצביעה על האופן שבו שתי נפשות פוגשות זו את זו, ועל דרכי התבוננות ותרגול שבכוחן לאפשר מפגש שלם בין בני אדם.

ד"ר אסף סטי אל-בר מתרגל ולומד בדרך הבודהיסטית מאז 1997, במסורות הוויפאסנה (תובנה) והבודהיזם הטיבטי ומתעניין באופנים שבהם ניתן לשלב תהליכים של שינוי פנימי ורוחני (תיקון אדם) במעורבות  ובמחויבות חברתית (תיקון עולם). אל בר הוא איש חינוך, המלמד פילוסופיה ומדיטציה במסגרות שונות.

d7a4d7a8d795d7a4d799d79c-d7a8d79f-d794d795d7a4d7a8

 

הספר ממומן על ידי מועצת מפעל הפיס לתרבות ולאמנות ומיועד לצאת לאור עד סוף שנת 2023

 

 

 

 


נזירים מדברים:
שינויים בתפיסת העצמי אצל ארבעה נזירים בודהיסטיים ממוצא מערבי
מאת: נטע דביר 
(Ph.D)

הספר מבוסס על עבודת הדוקטורט של ד"ר נטע דביר בנושא "תמורות בהבניית חוויית העצמי של נזירים בודהיסטיים ממוצא מערבי", בהנחיית פרופ' יעקב רז מאוניברסיטת תל אביב. הוא מציג חקירה נרטיבית המתחקה אחר שינויים בעצמי של נזירים ממסורת הבודהיזם הטיבטי. לפי שתי הגישות שדרכן מנותחות התמורות – הבודהיזם והפסיכואנליזה – מובילה הכרת העצמי לשינוי מהלך החיים ולהקלה בסבל.

ספר זה מצטרף לסדרה ארוכה של מחקרים העוסקים בקשרים שבין הפסיכואנליזה והבודהיזם. הוא משקף תנועה רחבה בעת הזו, שבה מאמצים מערביים רבים תפיסות ואורחות חיים בודהיסטיים. המחברת היא פסיכולוגית קלינית ומתרגלת במסורת הבודהיזם הטיבטי, והמחקר שערכה נולד מתוך מפגש אישי וחווייתי בין עולם הטיפול הפסיכולוגי ובין התרגול הבודהיסטי. מדובר במפגש טרנספורמטיבי גם עבורה, שהתבטא בחוויית העצמי והסביבה והתהווה לכדי מילים בתהליך עריכת המחקר וכתיבת הספר.

הספר מוגש בשפה בהירה ופשוטה, ובליבו ראיונות שנערכו עם ארבעה נזירים שניאותו לשתף את סיפור חייהם. במקרים רבים מתועדים בהם התמכרויות לסמים ולאלכוהול ומשברים נפשיים עמוקים בשלבי החיים המוקדמים. זהו מסמך נדיר שדרכו יוכלו הקוראים להיחשף לעולמם הפנימי של אנשים דומים להם, שנולדו וגדלו בתרבות המערבית ואימצו דרך חיים של תרגול בודהיסטי. ימצאו בו עניין הדיוטות, כמו גם אנשי מקצוע מתחומי הטיפול ומתרגלים בודהיסטיים. בכוחו לסייע לקוראים להבין טוב יותר את עצמם ואת התמורות שמתחוללות בנפשם ובהווייתם בעקבות טיפול פסיכולוגי ו\או תרגול רוחני.